Czy wiesz, że według badań ponad 80% ludzi na całym świecie regularnie pije kawę? Większość z nas sięga po nią, aby się pobudzić, w ramach przerwy w pracy czy popołudniowego relaksu. Kawa towarzyszy nam w najważniejszych chwilach spędzanych z bliskimi, przyjaciółmi i ukochaną osobą (wiele związków wręcz narodziło się przy filiżance kawy!). Na co dzień raczej sięgamy po niezbyt wyszukane postaci gorącego napoju – na przykład rozpuszczalną czy parzoną. Tym bardziej warto wiedzieć, że kawa występuje w wielu wariantach, a te najpopularniejsze krótko omawiamy w naszym artykule. Dowiedz się, jakie są rodzaje kawy.
Espresso
To bezsprzecznie najpopularniejszy rodzaj kawy na świecie, w tym oczywiście we Włoszech, gdzie rozpoczęcie dnia od espresso jest równie oczywiste, jak korki w Neapolu. Espresso to niewielka objętościowo, ale potężna esencjonalnie kawa serwowana w filiżance o pojemności około 30 ml.
Kluczem do przyrządzenia dobrego espresso jest użycie odpowiedniej ilości kawy (zwykle około 15-20 gramów na filiżankę) oraz ekstrakcja w temperaturze między 90,5 a 96 stopni Celsjusza.
Ristretto
W Polsce ta nazwa nie jest powszechnie znana, choć wiele osób – również nieświadomie – preferuje właśnie ten rodzaj kawy. Ristretto to nic innego, jak mocniejsze espresso. Ten efekt można uzyskać poprzez zmniejszenie ilości użytej wody o połowę, do około 15 ml. Jeden-dwa łyki kawy od razu stawiają na nogi po ciężkim poranku!
Espresso doppio
Jak nietrudno się domyślić, jest to podwójne espresso. Przyrządza się je tak samo, jak klasyczne espresso, natomiast z podwójnej ilości wody (około 60 ml). Zwyczajowo, w każdej dobrej kawiarni, do espresso doppio otrzymamy szklankę z wodą niegazowaną do przepłukania ust.
Cappuccino
Obok espresso jest to drugi najbardziej znany rodzaj kawy na świecie. Cappuccino prawdopodobnie pił każdy, kto lubi kawę, nawet jeśli na co dzień nie stosuje do niej mleka. Sama nazwa podobno wzięła się od zakonu kapucynów, którzy mieli opracować recepturę cappuccino.
Samo przyrządzenie tego rodzaju kawy jest proste – łączymy espresso o pojemności około 25 ml ze 125 ml spienionego mleka. W przypadku cappuccino ważny jest również cały ceremoniał podawania napoju, z tworzeniem estetycznych, mlecznych wzorów na powierzchni kawy.
Rada
Cappuccino powinno się pić przed południem, najlepiej do śniadania.
Macchiato
Często mylone z cappuccino. Macchiato to espresso z dodatkiem niewielkiej ilości mleka (dosłownie kilka kropel). Występuje w dwóch wariantach: caldo (dodajemy ciepłe, spienione mleko) oraz freddo (dodajemy odrobinę zimnego mleka).
Warto również wspomnieć o latte macchiato, czyli kawie z dominującą pozycją mleka (stanowi około ¾ całego napoju – reszta to espresso). Mleko nalewamy do filiżanki, następnie dodajemy kawę i uzupełniamy spienionym mlekiem.
Lungo
Czyli po prostu duża (objętościowo) kawa, znana również pod międzynarodową nazwą americano. Standardowo zawiera około 130-170 ml wody, przez co nie jest tak aromatyczna i intensywna w smaku jak espresso.
Mocha
Kawa dla łasuchów, ponieważ stanowi połączenie latte (podwójne espresso z mlekiem i delikatnie spienioną pianką mleczną) oraz czekolady (mlecznej lub gorzkiej, w zależności od indywidualnych preferencji) – może być zastąpiona syropem czekoladowym. W „wypasionych” wariantach mochę (zapisywaną również jako mokka) uzupełnia się o warstwę bitej śmietany. Bomba kaloryczna, ale jakże pyszna!
Wpadnij na swoją ulubioną kawę do Kafej
Zastanawiasz się, gdzie warto wybrać się na kawę w Katowicach? Zapraszamy do Kafej – jednej z najpopularniejszych i najlepiej ocenianych kawiarni w stolicy Górnego Śląska, mieszczącą się przy ulicy Chorzowskiej 5.
W Kafej serwujemy wiele rodzajów kawy, korzystając z najlepszych ziaren i wysokiej klasy sprzętu obsługiwanego przez wykwalifikowanych baristów. Jeśli naprawdę chcesz poczuć różnicę w smaku, delektować się nim, a nie tylko szybko uzupełnić niedobory kofeiny, to będzie nam miło gościć Cię w naszych progach.
Zajrzyj też do innych artykułów na naszym blogu, z których dowiesz się m.in., co wyróżnia naszą cafe w Katowicach oraz zapoznasz się z ofertą Słodki Kafej – prawdopodobnie najlepszej cukierni w Katowicach.